marți, 11 aprilie 2017

#farafrica peste momente dificile !

  #farafrica peste momente dificile !


          Există în viața fiecăruia la un moment dat o situație dificilă sau de o perioadă mai aglomerată care generează “o frică”.
      Noua campanie a celor de la Dr. Oetker vorbește fix despre acest gen de întâmplări și despre cum a reușit fiecare dintre noi să trecem de ele #farafrica.
            În acest sens au lansat site-ul http://www.prajiturifarafrica.ro/ unde și-au propus să adune multe astfel de povești ale celor care au depășit cu bine momentele grele din viața lor. 
            Interesantă campanie, mai ales pentru că afli că Dr. Oetker donează câte un euro către SOS Satele Copiilor pentru fiecare poveste înscrisă în platform iar donația va merge către divizia Mama SOS, care oferă copiilor vulnerabili, care au pierdut sprijinul familiei biologice, o a doua șansă de a crește alături de o familie iubitoare.
            Așa m-am decis să vă povestesc și eu un moment din viața mea pe care am reușit să îl depășesc #farafrica.
           În urmă cu șase ani, mai exact în anul 2011 lucram ca educatoare într-o comună din mijlocul României. Frecvența copiilor la gradinită era precară și încercam tot felul de soluții pentru a-I atrage la grădiniță, însă nici o soluție nu funcționa.
            Discuțiile interminabile cu părinții aveau de fiecare data parcă același răspuns: “copilul nu are haine”, “nu are incălțăminte”, “nu avem bani pentru pâine”….etc
          Cred că atunci când îți dorești ceva foarte mult destinul îți scoate în cale oameni care te pot sfătui sau ajuta pentru rezolvarea problemei.
            Așa s-a și întâmplat. Am găsit un pliant, vechi de un an, mai exact din 2010 care  invita inspectoratele școlare, primăriile și directorii școlilor să aplice pentru un proiect coordonat de asociația OvidiuRO. Proiectul se numea “Fiecare Copil în Grădiniţă ”, era în parteneriat cu Ministerul Educației și Asociația OvidiuRo, iar în 2010 au fost selectate 13 comunități pilot din toată țara, în urma unui concurs national să particie la acest proiect.
            Era soluția de care aveam nevoie.
            Am cerut părerea directorului școlii și al primarului să aplicăm în anul 2011 la acest concurs de proiecte. Trebuia să trecem prin mai multe etape și în fiecare dintre aceste etape exista pericolul să fim eliminați dacă nu îndeplineam criteriile.
Trebuia formată o echipă locală care aduna la aceași masă Consiliul Local, școala și grădinița.
             Următoarea etapă era cea în care trebuia să inscriem toți copiii eligibili în proiect și să avem un număr de peste 50 de copii, apoi conform recensământului trimis să fim evaluați de către o echipă care va veni la fața locului pentru a certifica numărul și elegibilitatea fiecărui copil înscris și condițiile lor materiale.
            De ce era important pentru noi “ Fiecare Copil în Grădiniţă” ?
“Fiecare Copil în Grădiniţă”  stimula părinții să își aducă copiii de vârstă preșcolară la grădiniță. Programul se adresează celor mai săraci copii – care trăiesc în locuințe improprii și aglomerate din zone izolate cu acces limitat la apă potabilă și servicii medicale de bază.
Prin programul “Fiecare Copil în Grădiniţă” , familiile primeau tichete sociale în valoare de 50 lei/lună, care reprezinta o creștere substanțială a sumei alocate pentru mâncare.
            Am parcurs încet și “cu multă frică” aceste etape deoarece credeam în acest proiect, iar atunci când crezi cu adevărat în ceva acest lucru se împlinește.
            Și s-a împlinit……
OvidiuRO a extins programul în 20 de comunități din 12 județe  în anul 2011 iar NOI suntem de atunci parte a acestui proiect.
            În fiecare an din 2011 și până în 2015 am abordat acest proiect #farafrica iar începând cu 15 februarie 2016, părinții săraci își pot înscrie copiii la gradiniță ca beneficiari ai Legii nr 248/2015, cunoscută și sub numele de Legea “Fiecare Copil în Grădiniţă” 
Promulgarea Legii “Fiecare Copil în Grădiniţă” a reprezentat un important pas înainte pentru sistemul educațional și pentru echitatea socială din România.

            Nu putem spune că a fost foarte greu,…  dar nici ușor...
            Vă invit să vedeți în imagini cât a fost de însă de FRUMOS !


        Vă indemn deci să vă scrieți povestea și să aflăm împreună cum ați  reușit fiecare dintre voi să treceți  #farafrica peste momente dificile din viață.  
 De asemenea înscrieți-vă propriile povești pe site-ul  http://www.prajiturifarafrica.ro pentru ca să contribuim împreună cu Dr. Oetker la ajutorarea SOS Satele Copiilor .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu